Sunday, 8 May 2011

kenapa orang Islam sembah batu@Kaabah@bangunan kain hitam ????

salam perjuangan

entry kali ni adalah kesinambungan bagi entry aku yang bertajuk ouh...apakah.... kebetulan time tengah tengok2 kat wall facebook aku pon terjumpa lar satu post yang bertajuk Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu? 
so, disebabkan aku malas nak taip balik aku pon copy and paste kan kat sini supaya korang boleh baca..k..silakan baca dan faham betul2..jangan maen2 hal agama



"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"
 
"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"
 
"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"
 
"Allah ada dalam tu?"
 
"Tak.."
 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"
 
"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."
 
"Kamu sembah apa?"
 
"Saya sembah Allah swt"
 
"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"
 
"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."
 
"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."
 
"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"
 
"Pernah.. selalu.."
 
"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"
 
"Tengok perlawanan bola la.."
 
"Di mana?"
 
"Dalam tv la.."
 
"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."
 
"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."
 
"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."
 
"So..?"
 
"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"
 
"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."
 
"Peliknya.."
 
"Sebab apa pulak pelik?"
 
"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."
 
"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."
 
"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"
 
"Ya.. tak pelik.."
 
"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."
 
"Erk.. kau betul.."
   
psssssssttttttttttt : paham tak?? kalau tak paham baca banyak kali okehh..selamat jalan =D

0 jom kita mengomen =,=:

Post a Comment